Claes Hansson, vd för Götenehus.
Claes Hansson, vd för Götenehus. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.

Inga kvinnor i Götenehus bolagsstyrelse

1:24 min

Om inte antalet kvinnor i börsbolagens styrelser stiger till 40 procent kommer en kvoteringslag att införas till nästa år. I börsnoterade bolaget Götenehus sitter nio personer i styrelsen. Samtliga är män.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér står fast vid regerings löfte om att införa en kvoteringslag om inte börsbolagens styrelse uppgår till 40 procent kvinnor.

I skaraborgska bolaget Götenehus sitter det bara män i styrelsen men det är inget som företagets vd Claes Hansson ser som ett problem.

– Jag vet att våra ägare har ambitionen att vi ska få in kvinnor i styrelsen. Men kriteriet för att komma in i styrelsen är ju inte att man är kvinna utan det är ju att man tillför något, säger Claes Hansson.  

Tycker du att det saknas en kvinna i er styrelse?

– Nja, jag ska ju inte ha synpunkter på styrelsen men det är klart att finns kompetensen är det är ingen nackdel om det är blandning av kvinnor och män. Men om styrelsen är bra eller dålig uttalar jag mig inte om, säger Claes Hansson.  

I en granskning som Dagens Nyheter gjort beräknas att minst 200 kvinnor behöver ta plats i styrelser runt om i Sverige för att man ska komma upp 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista