Filmmakaren Axel Johansson vid ån Tidan i Tibro.
1 av 3
Filmmakaren Axel Johansson vid ån Tidan i Tibro. Han jämför den gärna med Amazonasfloden i Sydamerika. Foto: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Scen ur Vid trampkvarnens rand av Axel Johansson.
2 av 3
Scen ur Vid trampkvarnens rand av Axel Johansson. Foto: Andreas Press
Skådespelaren Anders Lönnbro spelar mjölnaren.
3 av 3
Skådespelaren Anders Lönnbro spelar mjölnaren. Anders som synts i tv-serierna Hammarkullen och Anderssons älskarinna. Foto: Andreas Press
FILMREPORTAGE

Tibroregissör jämför Tidan med Amazonas

"Tidan är ju skitcool liksom"
0:54 min

Han hyllar sin hemort och jämför ån Tidan med Amazonasfloden. Här spelade Axel Johansson in sin senaste film. 

Vid trampkvarnens rand heter kortfilmen som snart är klar. En historia om två bröder på på en moped, helt utan dialog men där ansiktsuttryck och handlingar för storyn framåt. Mycket handlar om det sociala arvet. 

– Du vet farfar var bonde och då ska jag också bli bonde. Den här 9 till 5-grejen. Den är ganska mörk och långsam, berättar Axel när vi sitter i hans kök i Tibro.

Han har skurit upp en bit tårta och kokat kaffe. Efter flera år som filmstudent i San Fransisco, USA, är han tillbaka i uppväxtorten som han älskar. 

– Du vet jag tog cykeln i våras och började kolla upp lite lador: Vem är det som äger den där ladan? Ja, det är han bôrte i svängen så du får cykla ner... Det var bara att knacka på, säger han mellan tårtbetten.

Att filma här hemma där han kan området som sin egen handflata har sina fördelar. Här gjorde han också Grävlingsbett med sin filmvän Martin Sjölander som också är från Tibro. En film som visades på filmfestivalen i Cannes. Men nu är det bara Axel kvar här och det är ensamt. Därför ska han nu flytta till Stockholm.

– Jag har ju försökt undvika storstan hela mitt liv men det är svårt. Går det åt pipan får man väl flytta hem igen men jag brukar kunna anpassa mig rätt bra, säger Axel. 

När och var filmen har premiär har han inte bestämt men han hoppas på SVT och festivaler.

Lyssna till hela reportaget med Axel Johansson här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".