Ensamkommande flyktingbarn spelar fotboll i idrottens hus fyra gånger i veckan.
1 av 4
De ensamkommande barnen träffas flera gånger i veckan och spelar fotboll. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
Ensamkommande flyktingbarn spelar fotboll i idrottens hus
2 av 4
Över 90 barn har sammanlagt varit med och spelat. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
Lidköping FK's klubbchef Hans-Fredrik Johansson
3 av 4
Hans-Fredrik Johansson är klubbchef för Lidköpings FK och drog igång projektet. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
Ahmed Abdirahaaman Arte från Somalia
4 av 4
Ahmed Abdirahaaman Arte från Somalia har varit i Sverige i ett år och är en av de ensamkommande flyktingbarn som är med och spelar. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Projekt för ensamkommande flyktingbarn får inget stöd av kommunen

5:08 min

Lidköpings FK har anordnat fotboll för ensamkommande flyktingbarn under tre månader, men inte fått något stöd från kommunen.

Projektet har därför drivits helt ideellt och Hans-Fredrik Johansson som är klubbchef i Lidköpings FK var den som startade projektet. Han kämpar nu för att få hjälp från kommunen.

– Jag diskuterar med de och vädjar till de att det här är viktigt. Barnen är här nu och behöver det här nu. Vi hade kunnat vänta vi också men vi känner ett ansvar att vi behöver göra något, säger Hans-Fredrik Johansson.

Jag tycker att det är kul och det är bra med fotboll och träning, säger Ahmed Abdirahamaan Arte från Somalia.

Fotbollen för de ensamkommande barnen har varit igång sen årsskiftet och de träffas fyra gånger i veckan. Sammanlagt har över 90 olika barn varit med och spelat och allt detta har gått helt på ideell basis då kommunen inte har gett något stöd. Hans-Fredrik Johansson har varit med vid varenda tillfälle tillsammans med fyra andra ledare.

– Det är tufft. Igår mötte min fästmö mig vid dörren kvart över nio på kvällen och sa till mig att jag inte kan hålla på såhär.

Hans-Fredrik Johansson har kontakt med kommunen och hoppas att det ska komma in stöd till projektet, men tycker att det har tagit för lång tid.

– Vi är i stort beroende av stöd givetvis och jag förutsätter att vi kommer att få det från kommunen.

Lars Svensson är kultur och fritidschef på Lidköpings kommun och han menar att kommunens hjälp dröjer så länge på grund av regelverk och att situationen är extraordinär. Den 7:e april ska nämnden rösta igenom om projektet kommer att få något stöd men Lars Svensson tycker inte att barnen behöver vänta på aktiviteter.

– Jag tycker att det sker mycket för barnen varje dag, projektet med LFK pågår ju just nu.

Men om inte LFK eller någon annan ideell grupp hade gjort någonting så hade det ju inte funnits någonting för barnen dom här fyra månaderna?

Jag träffar mycket kompisar från olika länder vilket är roligt, säger Ahmed Abdirahamaan Arte från Somalia.

– Det går inte att säga så tycker jag för om LFK inte hade tagit klivet fram så hade säkert någon annan gjort det. Någon annan ideell grupp eller så hade vi från kommunen gjort något.

Hade det gått på en gång då om kommunen gjort det själva?

– Nu spekulerar vi i händelse av att vissa saker inte skulle ha gjorts så jag tycker diskussionen blir lite konstig, säger Leif Svensson som är kultur och fritidschef på Lidköpings kommun.

Nu har också Västergötlands idrottsförbund gått in med 15 000 kronor för att täcka fakturan för hallhyran som kommer från Lidköpings kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista