Gabriel Hukvist, rektor på Nya centralskolan.
Gabriel Hukvist, rektor på Nya centralskolan Foto: Philip Pettersson/Sveriges Radio.

Mobilförbudet i Grästorp hyllas av elever

1:12 min

Nu har det gått mer än fyra veckor sedan Nya centralskolan i Grästorp införde mobilförbud. P4 Skaraborg åkte dit för att ta reda på hur det har gått.

– Man märker jättestora förändringar. Det är mer studiero nu än tidigare, säger eleven Veronica Hermansson.

Mobilförbudet som började gälla den 22 februari innebär att anvädning av mobiltelefoner förbjudits både under lektioner och på rasterna. Anledningen till förbudet är att telefonerna skapade orolighet i klassrummen. De störde studieron, och det förekom också att elever kränkte och filmade varandra.

–Kränkningsärenden som har med sociala medier att göra har minskat. Vi har också märkt att barnen har vänt sig till oss på elevhälsan nu istället för att ringa till föräldrarna. På så sätt har vi kunnat hantera kränkningarna på plats, säger kuratorn Mattias Ymefors.

Att mobiltelefoner är förbjudna på lektionstid är ingenting som är unikt för Grästorp. I flera andra kommuner i Skaraborg ska telefonerna lämnas i skåpen. Det som gör att Grästorp sticker ut är att förbudet gäller även raster.

– Vi är mer med varandra, och umgås mer nu, säger eleven Amanda Spalund.

Eleven Albin Holgersson är också positiv till mobilförbudet.

– Jag tycker det är bra. Jag jobbar bättre på lektionerna nu.

Finns det någon nackdel med att inte få ha mobiltelefoner då?

Nackdelen är väl att man inte kan ringa om man vill vara med kompisar.

Hur skolan går vidare med mobilförbudet återstår att se. En utvärdering kommer att göras inom de närmaste, och efter tas ett beslut.

– Vi kommer att sätta oss ner nu under påsklovet och fundera på hur vi ska göra, men som det ser ut nu kommer vi fortsätta som vi har börjat, säger rektorn Gabriel Hukvist.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista