Marcus Hellner under Ski Tour Canada 2016
Marcus Hellner under Ski Tour Canada 2016. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kanonlopp av Hellner i Kanada

2:19 min

Marcus Hellner slog till med ett riktigt superlopp i Kanada. Efter säsongens alla sjukdomsproblem körde han in på en tredje plats på 15 kilometer fri stil med individuell start.

De svenska herrarna har inte varit bortskämda med topplaceringar den här säsongen. Men i den avslutade världscuptouren i Kanada slog Marcus Hellner till med ett riktigt kanonlopp.

– Det har känts långt bort att vara på pallen i en världscup i år. Jag är grymt glad att det gick, det har verkligen inte känts som att det har funnits i kroppen att ta sig dit. Det var jättekul, sen är det klart att man vill stå högst upp, och i dag var det kamp om den platsen. Men jag krigade hårt för min tredjeplats, säger Marcus Hellner till Radiosporten.

Hellner öppnade i ett rasande tempo och hade den snabbaste tiden efter 2,7 kilometer.

– Jag trodde inte på det här i morse. På uppvärmningen kände jag mig väldigt tung, och jag trodde att jag hörde fel när jag fick höra första tiden. Det var förvånande. Sen är det klart att folk är slitna, så det kan svänga, säger Hellner.

Hellners fina lopp höll på att hålla hela vägen in i mål. Hellner körde in som trea, 13,9 sekunder efter vinnaren Matti Heikkinen från Finland och bara tre tiondelar från tvåan, ryssen Jevgenij Belov.

Jag hade en önskan om att han skulle få ett bra resultat med sig i just den här tävlingen. Individuell start, 15 km fritt, som är en av hans absoluta favoritdistanser. Det här kommer att ge honom råg i ryggen inför nästa år. Nu vet han att han är med där, kroppen fungerar, och det har krävts en del tävlingar för att han ska komma till den här punkten.

Fredagens pallplats var Hellners första individuella sedan tredjeplatsen i Östersund i världscupen i februari 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista