Kjell Hedvall, kommunalråd i Lidköping.
Kjell Hedvall har själv tagit kontakt med Lidköpingsbor som kommenterat artiklar kring hans uppmärksammade Instagramkonton. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Hedvall beredd polisanmäla personer efter Instagramaffären

2:49 min

Lidköpings kommunalråd är beredd att polisanmäla flera personer för förtal efter att de kommenterat artiklar om hans Instagramkonto med pornografiskt och lättklätt innehåll, det rapporterar Aftonbladet. En kvinna som kontaktats känner sig hotad och tystad. 

Tidigare i veckan uppmärksammade Aftonbladet att Kjell Hedvall följde tusentals konton med sexuellt innehåll på Instagram. Han sa då att det handlade om spam och att kontona lagts till utan hans vetskap.

Kjell Hedvall har nu själv tagit kontakt med personer som kommenterat Instagramaffären på sociala medier.

En av dem är Vanja Thörnqvist Miles, från Lidköping. 

– Jag kommenterade en artikel som en vän delat. Jag skrev i kommentarsfältet att han skulle avgå och att han var gubbsjuk.

Vanja Thörnqvist Miles fick i torsdags kväll ett meddelande från Kjell Hedvall på Facebook, vilket Aftonbladet skrev om igår. 

– Han sa att de nystade i en härva med förtal mot honom. Han ifrågasatte mig och ville veta varför jag kallade honom för gubbsjuk och vilka belägg jag hade för det. 

Hur reagerade du på meddelandet ?

– Jag blev jättechockad och rädd. Jag upplevde att det var ett förtäckt hot på grund av att jag inte kan yttra mig om vad jag tycker och tänker om en sittande politiker som finns här i Lidköping. 

Kjell Hedvall säger till P4 Skaraborg att han fått nog av ogrundade anklagelser och är beredd att själv driva en rättsprocess gällande förtal eller förolämpning om han inte får nån förklaring till anklagelserna:

– Det är mycket jag har utstått genom åren, det här går över alla gränser. 

I meddelandet till Vanja Thörnqvist Miles skriver Hedvall att de är flera som håller på att lirka upp härvan, som han uttrycker sig.

- Jag har ju vänner där vi pratar om hur vi ska gå tillväga, i grunden handlar det om politik och politiska motståndare som håller på med detta.

Men hon är väl ingen politisk motståndade?

- Nej men det är väl inget fel att fråga hur hon tycker. Är yttrandefriheten att kränka fri gentemot en förtroendevald, undrar Hedvall.

Hedvall skriver även i meddelande till en annan person att han har en lista på personer som riskerar att polisanmälas för förtal eller förolämpning, enligt Aftonbladets publicering. 

- Det är ju ett antal som jag överväga att polisanmäla om detta fortsätter. Jag kan inte säga om det är åtta eller tio eller tolv, säger kommunalrådet till P4 Skaraborg. 

Kan du förstå att det kan kännas som ett hot, eftersom du är en person i maktposition ?

– Nej, så har inte jag sett det. Jag vill bara ha ett samtal. Jag är en vanlig människa som alla andra människor. 

Men Vanja Thörnqvist Miles har inte tolkat det så: 

- Jag tycker han utnyttjar sin maktposition. Jag kan inte förstå hur en sittande kommunpolitiker väljer att ta lagen i egna händer och kontaktar vanliga människor som har en åsikt och försöka tysta dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista