Kvinna tittar ut genom fönster. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 2
Kvinnan tog barnen och flydde tillbaks till förövaren Foto: Marie Schnell/P4 Skaraborg
Curant AB Skara Stödboende
2 av 2
Stödboendets föreståndare kallade sig skyddskoordinator för Curant Foto: P4 Skaraborg

Stödboendet hämtade kvinna och barn till sitt eget skyddsboende

Socialtjänsten: Att hämta en person från ett ställe till ett annat som är väldigt, väldigt oseriöst, det sker bara inte!
2:14 min

Planerna på att driva kvinnojour och skyddsboende på före detta Skara stödboende har funnits länge. Föreståndaren gick så långt att han utan kommunens vetskap hämtade en kvinna och hennes barn från det skydd där hon var placerad. 

- När man hämtar en person från ett ställe till ett annat som är väldigt väldigt oseriöst, det sker bara inte, säger en chef på socialtjänsten i kvinnans hemkommun. 

Redan under förra sommaren agerade den manlige föreståndaren som ansvarig för ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn. Samtidigt som Skara stödboende granskades av oss och av IVO företrädde mannen skyddsboendet Curant.

Han gick så långt att han själv hämtade en kvinna och hennes små barn på det skyddade boendet som kommunen placerat dem på.

Curants föreståndare målade upp en hotbild kring kvinnan som socialtjänsten ifrågasatte. Så här återger chefen på socialtjänsten vad föreståndaren uppgett:

- Mannen som utsätter henne för hot och våld anses som mycket farlig och kan gå hur långt som helst, enligt föreståndaren på Curant och polis har tillkallats till Curant för att utreda hotbilden vidare. 

- Det framkommer inte om det var någon polis där, det är bara vad han påstår.

Hur motiverade han att han skulle kunna ta hand om henne i sitt företag?

- Han var väldigt säker på sin sak att han kunde göra riskbedömningar och tyckte inte att vi förstått eller gjort rätt bedömning, säger chefen på socialtjänsten. 

Handläggarna i kvinnans hemkommun upplevde Curants föreståndare som oseriös och kommunen ville inte skriva avtal med skyddsboendet.
De fick signaler om att kvinnan kände sig rädd och kontrollerad och att hon inte kunde tala öppet med sina kontaktpersoner. 

Man har upplevt att det var väldigt överhört med att hon sällan var ensam. Handläggarna vittnar om att hon inte kunde prata fritt. 


Kvinnan vistades under flera dygn på Curant utanför Skara, men innan kommunen hann gripa in så tog hon själv sina barn och rymde därifrån tillbaka till mannen som hon skyddats från.

- Ja, hon avvek från stället. 

Rymde? 

- Ja, hon återgår till sitt hem helt enkelt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".