Hällekis tågstation. Fotot: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Hällekis tågstation. Fotot: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Kampen igång för att ha kvar Kinnekullebanan

1:27 min

Nu väcks engagemanget bland människor för att "mota Olle i grind" och säkra Kinnekullebanans framtid.

Kinnekullebanan är en av landets mindre järnvägssträckor som kan bli aktuell för en nedläggningsdiskussion framöver - om inte staten är beredd att öka anslagen till infrastrukturen i landet med närmare 100 miljarder kronor under åren 2018 till 2029.

Nu har drygt 3 200 personer gått med i Facebookgruppen som vill rädda tågtrafiken på Kinnekullebanan. En namninsamling är också igång på nätet. Nu har den drygt 1 700 påskrifter.

De som engagerar sig i banan resonerar som så, att svenska myndigheter borde satsa på Kinnekullebanan, för alla dem som pendlar till jobb och skola och för turisterna.

Gun-Gerd Larsson är ganska nyligen inflyttad från Malmö och hon vill kunna åka tåg till och från Hällekis.

– Det är klart att järnvägen ska vara kvar! Vi som inte har någon bil måste kunna komma fram och tillbaka. Man känner sig isolerad om man inte kommer ut.

Jeanette Nyström är i mataffären i Hällekis. Snart ska snart flytta till Forshem och då kommer hon ta tåget till jobbet, berättar hon. Hon tycker att järnvägen ska få bli kvar, för det finns tillräckligt med resenärer, menar hon.

– Ja, det är många. Det går ju direkttåg till Göteborg. Och framförallt ungdomar, som min son, åker till Lidköping. Isåfall ersätts väl tåget med bussar och det blir krångligare. Men vi hoppas att vi får ha järnvägen kvar. Vi ger oss inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista