Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, startade Insitutet för juridik och internet Foto: Malin Hoelstad/TT
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, startade Insitutet för juridik och internet. Foto: Malin Hoelstad/TT

Juristprofessor ger Hedvall rätt i att kontakta kritiker

4:51 min

Det är fullt rimligt att Kjell Hedvall, kommunalråd i Lidköping, kontaktar personer som han anser har förolämpat honom på nätet. Det menar Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande för institutet juridik och internet.

Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall har de senaste dagarna kontaktat personer som han anser har förolämpat honom på nätet och där han funderar på att polisanmäla för förolämpning.

Detta efter Instagramaffären som Aftonbladet avslöjade i förra veckan och där det framkom att Hedvall följde tusentals konton med lättklädda kvinnor.

Själv hävdar Hedvall att han utsatts för en spam-attack. Avslöjandet har diskuterats flitigt i sociala medier i Lidköping och kritiken har inte varit nådig. På sistone har Kjell Hedvall alltså kontaktat några av dem som han anser har farit med osanning i kommentarer kring avslöjandena.

För detta har han ifrågasatts. Men att han gör det ligger i linje med hur juridiken fungerar, menar Mårten Schultz:

– Om han hängs ut som brottslig eller klandervärd, och han vill göra rättssak av det, så är det bra att försöka komma överens först innan man anmäler. Det är en grundtanke i det juridiska systemet, menar Schultz.

Han har enbart följt vad som skrivits i medierna och kan därför enbart utgå från detta. Men inget har framkommit som antyder att Kjell Hedvall skulle ha gått för långt och till exempel varit hotfull mot de han kontaktat, anser Schultz.

– Jag kan förstå att människor som säger taskiga saker om andra på internet tycker det är obehagligt att bli konfronterad, men nu är det ju så som det rättsliga systemet är tänkt att fungera. Man ska se försöka att komma överens först, och att hota med polisanmälan är inte kriminellt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista