Kinnekulletåget.
Förseningarna för resenärerna blir stor, det säger Fredrik Lindberg på Trafikanalys. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio

Var tredje tåg försenat eller inställt

1:30 min

Vart tredje persontåg i Sverige var försenat eller inställt mot sin slutstation förra året. Det visar ny statistik från myndigheten Trafikanalys. Och pendlarna i Skaraborg är missnöjda med siffrorna.

– Ska det vara någon mening med att ha tidtabeller ska det ju funka. Annars kan vi ju lika gärna strunta i att ha tidtabeller, säger Elisabet Bengtsson från Gillstad.

Av fjärrtågen kom bara 77 procent fram enligt tidtabell eller inom fem minuter efter utsatt tid.

Trots att de flesta förseningarna är små blir den sammanlagda förseningstiden för resenärerna stor, konstaterar Fredrik Lindberg, statistiker på Trafikanalys, i ett pressmeddelande.

– Jag åker inte tåg så ofta, men när jag väl åker vill jag ju kunna lita på att jag kommer fram i tid, säger Lena Andersson från Örebro.

Under det här året har Trafikverket fått 1, 2 miljarder extra av regeringen för att förbättra underhållet. Målet är att 95 procent av tågen ska komma enligt tidtabell år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista