De nya sedlarna släpps i höst och nästa höst. Foto: Riksbanken
De nya sedlarna släpps i höst och nästa höst. Foto: Riksbanken

Minusränta kan kosta kommuner pengar

1:13 min

Riksbankens minusränta når Sveriges kommuner. Storbanken Nordea har börjat kräva betalt för att kommunerna har skattebetalarnas pengar på banken.

Det är bland annat i Falköpings kommun som man nu har fått hitta på lösningar för att slippa betala ränta för att ha pengarna på Nordea. 

– Jag är förvånad, jag trodde aldrig man skulle behöva betala för att han pengar på banken, säger Kenneth Österberg redovisningschef Falköpings kommun.

Kenneth Österberg berättar för P4 Skaraborg att han man lyckats hitta en lösning för att slippa betala. Hör om det i ljudklippet ovan.

Någonting som inte stämmer.

– Det måste ju vara någonting som inte stämmer, säger han.  

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank förstår att bankerna vill tjäna pengar. Men han uppmanar kommuner som står inför ett eventuellt krav på att betala för att ha pengar på banken att stå emot. 

– Jag förstår att de stora bankerna vill tjäna pengar och nu drabbas de av att riksbankens minusränta kostar dem pengar, säger Hemberg.

Han förklarar att bankerna, enligt lag, måste föra över pengar till riksbanken över natten och att det är de transaktionerna som kostar pengar. Men för den sakens skull tycker han inte att kommunerna ska stå för kostnaden.

– Kommunerna är jätteviktiga kunder, sätt hårt mot hårt, tipsar han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista