Berit och Jan Olsén
1 av 2
Villasupportrarna Berit och Jan Olsén från Lidköping. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg.
Villasupportern Jan Olsén
2 av 2
SM-finalen på lördag blir Jan Olséns fjärde SM-final han ser på plats. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
VILLAVECKAN

Jan Olsén har följt Villa överallt

6:54 min

På lördag så spelar Villa sin fjärde SM-final. De tidigare spelades 1975, 1983 och 2012. Jan Olsén från Lidköping har sett alla finaler på plats. Nu åker han för fjärde gången

När Jan och Berit Olsén sitter i sin lägenhet hemma i Lidköping och drömmer sig tillbaks till 1975 så kommer det upp flera historier. En historia handlar om en fest som de ville skippa. Paret var bjudna på 50-årskalas men tackade nej eftersom Villa skulle spela i Kungälv. Det fanns såklart de som undrade varför de inte dök upp på festen.

– När de frågade varför vi inte var på festen så blev svaret att vi kollade på Villa i Kungälv. Då trodde de att vi skulle flytta för de trodde att vi tittade på hus, skrattar Jan och Berit.

Min första match var någon gång på 50-talet.

Så 1975 var det givet att åka på finalen. Då åkte han tillsammans med fru och barn och dagen efter finalförlusten 1975 så fick sig familjen Olsén en oväntad överraskning.

– När vi läste Dagens Nyheter dagen efter så såg vi en jättestor bild på oss och våra barn på löpsedeln med rubriken: När lantisarna kom till stan. Det minns jag väldigt väl, säger Jan Olsén.

Jans bandyintresse startade tidigt tillsammans med hans fru Berit Olsén som dock inte har varit på alla finaler på grund av hälsoskäl. Men bandyintresset har alltid funnits hos henne också.

– Min första bandymatch var någon gång på 50-talet. Då spelade ett Lidköpingslag som hette Västerlund och de spelade mot Baronerna från Lesjöfors, säger Berit Olsén.

Men bandyfinalen som Jan Olsén såg på plats 1983 var väldigt ovanlig. Matchen slutade 0-0 efter ordinarie tid och det hade inte hänt sen 1946. Resultatet gjorde också att en Villaspelare stack ut extra den här matchen. Målvakten Göran "Fiskarn" Johanssons insats. En spelare som Jan Olsén kommer ihåg väl.

Finalen 1983 var väldigt spännande för att den slutade 0-0. Villas målvakt "Fiskarn" spelade otroligt bra.

När Jan och Berit Olsén tänker tillbaks på alla finaler och vilken som var bäst så är de överens om att upplevelsen under den första finalen 1975 var häftigast. Men Jan tycker samtidigt att stämningen under den senaste finalen 2012 var bäst.

– När jag va på Studenternas i Uppsala och innan matchen när vi var flera tusen som gick och vinkade med sina flaggor. Då var det häftig stämning.

Anledningen till att Jan Olsén fick åka till finalen själv 2012 är för att hans fru Berit har fått problem med hjärtat och inte kan se matcherna.

– För mig är det jobbigt med bandy. Men samtidigt är det ju så roligt. Så jag både lider och våndas och tycker att det är suveränt, säger Berit Olsén.

Om finalen på lördag så vet inte Berit Olsén hur eller om hon kommer att kunna se den. Men hon tror att hon kommer våga titta då hon känner sig så pass säker att Villa kommer vinna i år. Men för Jan Olsén så blir det alltså hans fjärde SM-final med Villa som han kommer se på plats och även om han har tre finalförluster i bagaget så är det ingen tvekan om att åka upp igen.

– Man måste ju uppleva och vara med när de kommer vinna nu, säger Jan Olsén med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista