Provrör fyllda med blod.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Prostatacancervården i Västra Götaland får kritik

1:28 min

Prostatacancerpatienter i Västra Götalandsregionen tvingas vänta allt för länge på vård. Det visar en ny granskning som Cancerfonden har gjort. 

Granskningen som är gjord över hela Sverige lyfter fram flera brister i prostatacancervården i Västra Götalandsregionen. Besked om provsvar dröjer, och flera drabbade lämnas ensamma med sin oro under väntetiden. Många drabbade får ingen kontaktsjuksköterska trots att det är någonting som alla ska få. Man har också rätt att bli bedömd av mer än en specialist, men det är det färre än hälften som blir.

Och väntetiderna är långa, 140 dagar i snitt, det är mer än någon annan grupp av cancerpatienter.

– Väntetiderna i Västra Götaland är under all kritik, säger Ulrica Sundholm, sakkunnig på Cancerfonden.

Västra Götaland särskiljer sig inte från resten av Sverige, men det är ingen ursäkt, menar Ulrica Sundholm.

– Det är allvarligt ur både patientperspektiv och anhörigperspektiv. Vi kan alla förstå hur orolig man är när man går och väntar på den här typen av besked, och att man inte kan leva upp till målen som finns bör tas på allvar.

Tony Johansson (mp) är vice ordförande i hälso-och sjukvårdsstyrelsen  i Västra Götalandsregionen.

– Vi har ju en vårdgarantilagstiftning som vi ska uppfylla, och det är klart att vi jobbar för att lösa den här problematiken. Det handlar om att vi behöver strukturera upp vår verksamhet för att få en ökad tillgänglighet bland annat, men det är givetvis inte lyckat att det ser ut som det gör nu.

Ser du allvarligt på de långa väntetiderna?

 Ja det gör jag. Att det är brist på tillgänglighet är inte acceptabelt. Vi har en strategi som vi jobbar efter, men det finns tyvärr ingen snabb lösning på det här problemet, säger Tony Johansson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista