Tre tjejer sitter med varsin mobil i handen.
Mobilförbud eller inte? Det är en fråga som diskuteras flitigt på Skaraborgs högstadieskolor. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tuffare mobilregler på Skaraborgs skolor

"Tror inte att ett förbud hjälper"
3:03 min

Allt fler skolor i Skaraborg stramar åt elevernas mobilanvändande. Det visar en undersökning som P4 Skaraborg gjort.

P4 Skaraborg har varit i kontakt med rektorer på 15 av Skaraborgs högstadieskolor, en i varje kommun.

Generellt har reglerna blivit striktare den senaste tiden. Nyboskolan i Tibro och Dalängskolan i Lidköping är två exempel på det. Där är det numera inte okej att ha med telefonerna på lektionstid, vare sig de syns eller inte.

Den skola som sticker ut mest är Nya Centralskolan i Grästorp, där telefonerna inte ens är okej på raster. Ingen annan av de skolor vi kollat med har den regeln.

Flera av rektorerna säger att de hellre jobbar med dialog och samförstånd med eleverna än förbud, och menar att ett förbud som sådant inte löser några problem. Vasaskolan i Skövde och Alléskolan i Vara är två skolor som har det synsättet.

Förbud är överlag ett ord som ska tas med en liten nypa salt i den här undersökningen. Att det står "inget generellt mobilförbud" betyder inte per automatik att telefonerna är okej för eleverna att använda fritt. I de flesta fall är rektorernas ståndpunkt att telefonerna aldrig får vara ett störningsmoment, men att ordet mobilförbud inte används på skolan.

Nedan följer resultatet av undersökningen i sin helhet.


 • Tibro – Nyboskolan
  Mobilförbud på lektionstid. Lärarna plockar in telefonerna. Alternativet är att de är i skåpet eller väskan. De får inte ligga i fickan på lektionstid.
  På raster är det okej med telefon.
  Dessa regler kom i höstas. Tidigare var det inte lika strikt. Responsen har varit övervägande positiv från lärare och elever (enligt rektor).

 • Lidköping – Dalängsskolan
  Inga mobiler på lektionstid. Mobiler ska lämnas i skåp. Handlar om att förbättra studiero.
  Första året man provar detta. Förändringen kommer att utvärderas framöver. Tidigare kunde mobiler följa med in på lektioner.

 • Töreboda – Centralskolan
  Mobiler får inte användas på lektionstid, men kan ligga i fickan på vissa lektioner beroende på om läraren väljer att samla in eller inte.

 • Skövde – Vasaskolan
  Varje lärare bestämmer hur mobiltelefonerna ska användas på respektive lektion. Telefonerna får användas på raster.
  Ämnet diskuteras just nu.

 • Vara – Alléskolan
  Mobilerna lämnas in i början av en lektion, eller ligger avstängda i fickan. Ska vara avstängda på lektionstid. Dessa regler kom i höstas, och har överlag tagits emot positivt från både lärare och elever (enligt rektor). Har mycket dialog med elever och lärare, och vill jobba med samförstånd snarare än med förbud.

 • Falköping – Gudhemsskolan
  Finns inget generellt mobilförbud, men telefonerna kan lämnas in i en låda om läraren kräver detta. Är helt okej på raster. Frågan diskuteras just nu.

 • Götene – Liljestensskolan
  Inget generellt mobilförbud, men diskussioner förs i respektive klass (lärare och elever) vid vilka tillfällen det är okej att använda telefonens funktioner.
  Helt ok att använda mobilerna under raster.
  Frågan har lyfts vid ledningsgruppsmöten och personalmöten.

 • Hjo – Guldkroksskolan
  Under lektionstid ska mobiltelefon vara satt på flygplansläge eller avstängd och förvaras i väska eller i ficka. Om detta inte följs beslagtar läraren telefonen som då lämnas tillbaka efter lektionens slut.
  Telefonerna är helt okej att använda på raster.
  Frågan diskuteras ofta både bland personal, i klasser med eleverna och under föräldramöten.

 • Essunga – Nossebro 6-9
  Hur telefonerna får användas är upp till respektive lärare att avgöra, men de får aldrig störa på lektionstid. Mobilerna kan i vissa fall samlas in i en gemensam uppsamlingskorg.
  Finns inget förbud på raster.
  Den här policyn togs fram i höstas och frågan diskuteras inte i nuläget.

 • Tidaholm – Forsenskolan
  Mobilförbud under lektionstid så länge inte läraren väljer att använda den som pedagogiskt hjälpmedel. Samlas in i samband med lektionsstart.Telefoner är helt okej på raster.
  Reglerna har funnits länge och frågan diskuteras inte i nuläget.

 • Karlsborg – Carl Johanskolan
  Inget generellt mobilförbud, men telefonerna kan förvaras i en låda om de stör på lektionstid.

 • Mariestad – Högelidsskolan 7-9
  Inget mobilförbud, men eleverna uppmanas att lägga telefonerna i skåpet. De kan också beslagtas av läraren vid misskötsel.
  Mobilerna är helt okej på raster.
  Inga förändringar har skett under terminen.

 • Skara – Skara 7-9 (Djäkne och Teglahuset)
  Inget generellt mobilförbud, men om det är okej att använda den på lektionstid avgörs av respektive lärare.
  På raster är det helt okej.
  Frågan diskuteras i nuläget.

 • Gullspång – Gullstensskolan
  Mobilerna är förbjudna på lektionstid, men samlas inte in och kan således följa med i fickan. Mobilerna är helt okej på raster.  

 • Grästorp - Nya Centralskolan
  Mobilförbud. Telefonerna samlas in vid skoldagens början och lämnas tillbaka när dagen är slut. Förbudet gäller med andra ord även raster.
  Började med den här policyn den 22 februari. Kommer att utvärderas framöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".