Utgrävda skelett i Varnhem
1 av 3
Utgrävda skelett i Varnhem Foto: Per Rinaldo
Maria Nordström och Maria Vretemark
2 av 3
Maria Nordström, projektledare för utgrävningen (vänster) och Maria Vretemark, arkeolog (höger) Foto: Per Rinaldo
Rasrisk
3 av 3
Kyrkoruinen från 900-talet i Varnhem är Sveriges äldsta stenbyggnad Foto: Per Rinaldo

Unikt historiskt fynd i Varnhem

1:26 min

I Varnhem har man hittat sensationella fynd i utgrävningen av Sveriges äldsta stenbyggnad. Bland annat så har två påkostade barnkistor från vikingatiden hittats och arkeologen Maria Vretemark menar att fyndet är unikt. 

– Arkeologiskt sett så är det så bra det kan bli, säger arkeologen Maria Vretemark.

Förutom att vara den äldsta stenbyggnaden som finns i Sverige så visar stenkyrkoruinen i Varnhem också att kristendomen redan på 900-talets början var etablerad i Västra Götaland.

Bland de väl bevarade skeletten finns dessutom en stenkällare och den är byggd med en teknik som inte fanns i Sverige på den tiden. Det visar på internationella samarbeten redan för tusen år sen.

Om ett år invigs en byggnation över ruinerna som allmänheten kan besöka. Maria Nordström som är projektledare för utgrävningen tror att det kommer betyda mycket för Varnhem och Skara då det kan dra internationell turism.

– Att få gräva på en sån här fantastisk plats är en ynnest, säger Maria Vretemark som har arbetat med utgrävningen sen 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista