Jesper Eriksson i Villa försöker stoppa en offensiv framstöt från Västerås med Johan Esplund som understöd.
1 av 3
Jesper Eriksson i Villa försöker stoppa en offensiv framstöt från Västerås med Johan Esplund som understöd. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Villa Lidköpings Lars Fall i duell med Västerås lagkapten Magnus Joneby.
2 av 3
Villa Lidköpings Lars Fall i duell med Västerås lagkapten Magnus Joneby. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Villa Lidköpings klack precis innan matchstart.
3 av 3
Villa Lidköpings klack precis innan matchstart. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
BANDYFINALEN

Villa Lidköpings gulddrömmar krossades

Jesper Thimfors: Det är hemskt
3:06 min

Västerås SK var till slut övermäktiga och Villa Lidköpings drömmar om sitt första SM-guld krossades när Västmanlänningarna vann med 5-2 och blev svenska mästare för andra gången i rad.

Ännu en gång fick Villa Lidköpings se sig besegrade i en bandyfinal och drömmen om klubbens första SM-guld krossades. Istället blev det de regerande och tillika mesta mästarna Västerås SK som stod som segrare och säkrade sitt 20:e SM-guld samt Villa Lidköpings fjärde finalförlust via slutresultatet 5-2.

Det svänger fram och tillbaka och det passar dem mycket bättre.

Det var till en början en ganska chansfattig match där Villa Lidköping hade svårt att skapa några farliga lägen. Endast ett mål föll i den första halvleken och det var Västerås SKs Oscar Gröhn som lite turligt slog in en boll som studsade via en Villaförsvarare in i mål.

— Jag tycker inte vi får igång vårat spel i första halvlek, det blir "Hawaii" och det svänger fram och tillbaka och det passar dem mycket bättre, säger en klart besviken Jesper Thimfors.

En händelserik andra halva

Den andra halvleken blev desto händelserikare och efter drygt tio minuter utökar Västerås till 2-0 varpå Villa Lidköping efter bara en minut reducerar genom skyttekungen David Karlsson. När Johan Esplund lite senare dessutom kvitterar såg det länge ut som om Villa skulle ta över och Västerås tvingades till timeout.

— Det känns som om vi är på väg att ta över matchen, det är ett bra val av deras tränare och ta en timeout där. Det stoppar ju oss och vänder tillbaka till deras fördel, det är tungt.

Efter timeouten hittade Västerås sitt spel igen och man lyckades återta ledningen via en hörna, en enorm moralsänkare för Villa Lidköping. Sen hittade Villa aldrig tillbaka till sitt fina spel och Västmanlänningarna kunde, 84:e minuten, sätta 4-2 för att sen definitivt avgöra genom Simon Janssons 5-2 mål.

— Det är hemskt, man mår ju så genomuselt nu. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, de tär hemskt.

Vad är det som känns värst?

— Vi har ju faktiskt en bra chans att vinna det här.

Villa Lidköpings jakt på guld fortsätter

Finalförluster har blivit signifikativt för Villa Lidköping. I och med förlusten mot Västerås SK, Villas fjärde finalförlust, så fortsätter jakten på klubbens första SM-guld. Men trots att man inte lyckats vinna en final ännu så tror inte Jesper Thimfors på några hjärnspöken.

— Nej, det är en match och det är en final. Det handlar om att gå ut och göra sin bästa match för säsongen och det gör inte vi idag, då räcker det inte.

Var ni nervösa på något vis?

— Jag tror att alla har en lite högre anspänningsnivå än annars, men jag vet inte om det är det som gör att vi inte kan få igång vårat spel bättre.

Hur länge kommer det sitta i?

—Väldigt länge känns det som just nu.

Nyckelspelare lämnar klubben

Finalförlusten blev Lars Falls sista match för Villa Lidköping. Nyckelspelaren och tillika ytterhalvan, som spelat tre säsonger Lidköping, deklarerade nämligen efter matchen att han flyttar tillbaka till Uppsala.

Hör intervju med Lars Fall i bifogad artikel.


Matchfakta

Västerås SK-Villa-Lidköping 5-2(1-0)

Mål: 1-0 Oscar Gröhn (20), 2-0 Patrik Sjöström (53), 2-1 David Karlsson (54), 2-2 Johan Esplund (70), 3-2 Ted Bergströ (80), 4-2 Tobias Holmberg (85), 5-2 Simon Jansson (95).

Publik: 15 748.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".