Barn hos tandläkaren
Barnen i den aktuella gruppen har betydligt färre hål än vad motsvarande åldersgrupp haft tidigare. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Fluorlackning i skolan - lyckad satsning

Att fluorlacka barn på plats i skolorna har visat sig vara en klok åtgärd. Kariesutvecklingen hos barnen har minskat med 32 procent.

2008 började folktandvården i Västra Götaland att flourlacka alla barn i årskurs sex till nio. Nu visar en avhandling från Sahlgrenska akademin att antalet hål i tänderna hos den här gruppen minskat avsevärt, jämfört med tidigare.

– Kariesdata för 27 943 ungdomar analyserades och resultaten visar att kariesutvecklingen var signifikant lägre, 32 procent, efter införandet av ett skolbaserat fluorlackningsprogram, säger avhandlingens författare Eva-Karin Bergström i ett pressmeddelande.

Den här studien visar också att satsningen betalar sig samhällsekonomiskt då kostnaderna för lackningen är ungefär lika stora som det man sparar in i minskat antal fyllningar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista