Cementas brott i Skövde
Cementas kalkstensbrott i Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Cementa får nytt brytningstillstånd

1:15 min

Det blev en stor seger för Cementa i mark- och miljödomstolen idag. De får nytt brytningstillstånd i Våmb. Ett tillstånd som gäller ända fram till 2031. 

Den här domen i mark- och miljödomstolen meddelades klockan 11 på måndagen och betyder alltså att Cementa får nytt brytningstillstånd.

Enligt tillståndet får de fortsätta sin verksamhet vid kalkstenstäkten i Våmb. De får ta ut upp till 1,5 miljoner ton kalksten per år. Man får också tillstånd för ett utökat brytområde. 

Den här domen är möjlig att överklaga till mark- och miljöverdomstolen. Senast den 11 april ska överklagan ha lämnats in.

Turerna kring brytningstillståndet har varit flera och nätverket Rädda Våmbsdalen är oroliga för hur verksamheten kommer att påverka miljön som klassas som ett Natura 2000-område. Bland annat då de bäckar som rinner i området riskerar att dräneras av brytningarna.
- Jag känner en stor besvikelse. De kortsiktiga ekonomiska intressena har fått stå fram, säger Alv Svensson som kämpat för att stoppa brytningarna.

Cementa däremot menar att påverkan på miljön inte alls är särskilt stor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista