Närbild på dansbandskungen himself.
Dansbandskungen har gjort en gnussarlåt. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges radio

Dansbandskungen gör gnuss av vinnarlåten

3:05 min

Dansbandskungens version av Bada nakna gick hem i stugorna. Men vad händer när Frans-soundet förvandlas till dansbands-gnuss. Och vad är egenligen gnuss?

Marcus Persson, eller dansbandskungen som han kallar sig, gjorde en cover på Bada nakna som gick hem i de skaraborgska stugorna.

När det var dags för mellofinal lovade kungen två saker.

Om Samir och Viktor stod som segrare i Friends Arena lovade han att bada naken på riktigt mitt i Skara.

Dessutom lovade han att göra parodi på vinnarlåten, oavsett vilken av de 12 det skulle bli. 

Ganska snart förstod Marcus att det skulle bli just Frans. Kanske inte enklaste låten att göra om. Dessutom fick han inte lova att göra om texten mer än själva titeln. HUr man än gör den här blir det inte kul.

En gnussarlåt

– Det får bli Dansbandskungens gnussarlåt, säger Marcus själv om versionen.

Vad är en gnussarlåt?

– Det är nästan så man hånglar, pannorna mot och så gnuggar man näsorna mot varandra, förklarar kungen. 

Så gnussar du

Gnuss är en variant av pardansen foxtrot inom sällskapsdansen. I foxtrot dansar de flesta med huvudena bredvid varandra, blicken rakt fram, kind mot kind.
Gnuss går till så att dansparet stödjer sina pannor lätt mot varandra. I takt med fötternas förflyttning rullas pannorna mjukt mot varandra. Parets blickar är alltid åt samma håll, och alltid i den riktningen paret rör sig.
Om dansparet har stor skillnad i längd förekommer det också att den kortare partnern stödjer sin panna mot den längre personens läppar eller haka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista