Olle Lundin, Mattias Frithiof, Bengt Ringqvist, Katarina Jonsson och Conny Brännberg.
1 av 2
Olle Lundin, Mattias Frithiof, Bengt Ringqvist och Katarina Jonsson (M) svarar på frågor under mötet. Foto: Marie Schnell Foto: Marie SChnll
Kommunfullmäktigemöte.
2 av 2
Fullsatt fullmäktigemöte när frågan om Billingehus stod på dagordningen. Foto: Marie Schnell

Professor: Skövde kommuns planer bryter inte mot lagen

2:10 min

Det finns inga rättsliga problem med Skövde kommuns planer på att köpa bland annat Blå hallen för 45 miljoner kronor. Det slår Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, fast. 

När kommunfullmäktige på måndagskvällen för första gången fick information om planerna på storsatsningen på Billingen var det fullsatt i lokalen. Men den väntade debatten uteblev och det var bara några få som ställde frågor.

Den borgerliga alliansen vill att kommunen satsar 150 miljoner kronor på området runt Billingehus. I satsningen ingår ett Vasaloppscenter, utbyggt skidspår och slalombacke och fastighetsköp.

Och det är köpet av Blå hallen, utomhusbadet och marken runtomkring som har vållat en hel del diskussioner. Summan på 45 miljoner har ifrågasatts och det har funnits frågetecken kring om köpet är förenligt med kommunallagen. 

Underlaget har granskats åt kommunen av professor Olle Lundin, som nu slår fast att fastighetsköpet är förenligt med lagen.

–  Det är en del i en plan att förverkliga en samhällssatsning. Sådant måste en kommun få ägna sig åt. Man får också ut mervärde av fastigheten i och med att man får tillgång till en ny kongresshall. Och det är en unik fastighet, då får man betala det pris som säljaren vill ha.

Han har tidigare uttalat sig kritiskt till affären, men har ändrat sig.

– Tittar man bara ytligt på det kan man bli fundersam. Men får man alla detaljer så blir det en helt annan bedömning. 

Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) var nöjd efteråt. 

– Nu har vi fått bekräftat att vi hade rätt ingång från början. Hade han uttalat att det strider mot kommunallagen så hade vi inte lyft upp ärendet till kommunfullmäktige, säger hon.

Socialdemokraterna kommer att diskutera förslaget på ett gruppmöte nästa vecka.

–Vi får väl tro att utredningen han har gjort är korrekt och riktig. Men bara för att det är lagligt behöver det ju inte betyda att det är ett bra förslag, säger gruppledare Maria Hjärtkvist.

Hon ifrågasätter att hela satsningen tas i ett enda stort beslut.

– Vi har hela tiden varit positiva till en utveckling av friluftsområdet, men det blandas ihop med markköp och annat.

På plats fanns också Mattias Frithiof från WSP, som har utrett de ekonomiska effekterna av investeringen och advokat Bengt Ringqvist.

Beslut om satsningen fattas i april. 

I uppgörelsen ingår också att hotellet satsar 200 miljoner kronor på en kongresshall och upprustning av hotellet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista