Polisens avspärrning vid Maalbeeks tunnelbanestation.
Polisens avspärrning vid Maalbeeks tunnelbanestation. Foto: EMMANUEL DUNAND/TT

Jonna var minuter från explosionen i Bryssel

1:39 min

Jonna Ström, bördig från Skövde, var bara minuter från Maalbeek när explosionen i tunnelbanan inträffade. Nu försöker hon återgå till vardagen.

Jonna Ström bor i Gent och jobbar på LO-kontoret i Bryssel. I tisdags tog hon som vanligt tunnelbanan till jobbet. Bara minuter efter att hon passerat stationen Maalbeek smällde det.

Jonna kunde oskadd ta sig av sitt tunnelbanetåg och konstatera att hon klarat sig undan explosionen.

Idag är hon hemma från jobbet och försöker bearbeta det som hänt.

– Det bästa är säkert att återgå till vardagen, säger hon. 

Det var när hon kom hem på kvällen som ångesten och rädslan kom ikapp henne. Det var då det sjönk in att hon var minuter från döden. 

Många andra drabbades verkligen

– Det är så förfärligt att veta att så många andra verkligen drabbades, säger hon.

Men nästa gång hon ska till jobbet får hon ta en annan linje eftersom tunnelbanelinjen hon brukar åka är stängd efter explosionen. 

– Det var många som upplevde det samma som jag igår. Det kommer säkert att kännas konstigt att åka metron igen, säger Jonna Ström. 

Hon beskriver att allt är lugnare än vanligt i Belgien. Hon tror att en del valt att stanna hemma samtidigt som man ändå försöker gå tillbaka till vardagen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista