Håkan Persson är vd för Svenska Lantägg.
Håkan Persson är vd för Svenska Lantägg och visade runt i fabriken där miljontals ägg packas. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg

Det supernyttiga ägget - därför äter vi det till påsk

Det nyttiga ägget
2:46 min

Påsken är den tid på året då vi äter mest ägg och samtidigt får vi i oss både vitaminer och mineraler, berättar Håkan Persson, VD på Svenska Lantägg i Skara.

Svenska Lantägg i Skara hanterar ca sex miljoner ägg en normal vecka från producenter i Västra Götaland, Skåne och Östergötland. Under påskveckorna ökar det till ca 10 miljoner ägg, berättar Håkan när vi besöker fabriken.

Vi fick reda på att ägget är supernyttigt och har alla vitaminer och mineraler utom c-vitamin och dessutom innehåller det "det goda" kolesterolet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".