deprimerad barn psyk
I klagomålen som patientnämnden tar del av så berättar vissa patienter om väntetider mellan 1-2 år. Foto: Jonas Ekströmer/TT
SJUKVÅRD

Långa väntetider inom barn- och ungdomspsyk

"Problemet är nog inte pengarna utan brist på personal"
1:28 min

Patientnämnden larmar nu om för långa köer inom barn- och ungdomspsykiatrin på Skaraborgs sjukhus.

Karin Olofsson är ordförande i östra patientnämnden och har tagit del av klagomålen från patienter.

– Det största är väntetiderna. Patienter har fått meddelande om att de får vänta i över ett år för att få en tid. Det är mycket larmande, säger Karin Olofsson(C) som är ordförande i Patientnämnden.

I klagomålen som patientnämnden tar del av så berättar vissa patienter om väntetider på mellan 1-2 år. Detta är ohållbart menar nämnden som larmar om problemen i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsstyrelsen, östra hälso- och sjukvårdsnämnden och styrelsen för Skaraborgs sjukhus.

Eva-Lott Gram(KD) är 1:a vice ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden och hon säger att de sagt åt Skaraborgs sjukhus att presentera en handlingsplan för att åtgärda bristerna. 

– Vi har påpekat att detta är ett problem. Det ser inte alls bra ut och de måste göra någonting åt det, säger Eva-Lott Gram.

Vi slåss om de få personer som finns.

Kommer detta tas upp på en politisk nivå för att kanske få till mer resurser eller hur ska det bli bättre?

– Regionen har skjutit till pengar för att utveckla psykiatrin i regionen. Men problemet är nog inte pengarna här utan brist på personal, säger Eva-Lott Gram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".