Ungdomar som spelar musik
Många var nyfikna på att testa instrumenten. Foto: Philip Pettersson /Sveriges Radio

Integration genom musik

1:36 min

Musik och integration, visst går det ihop. Så tycker i alla fall Music factory, som precis har dragit igång en satsning där man spelar musik tillsammans med nyanlända på Stora Ekeberg utanför Skara.

13-årige Muhammed El Hamra är en av de nyanlända som vill vara med och spela.

– Jag är jätteglad att de har kommit hit. Jag vill tacka dem, säger han till P4 Skaraborg.

Det handlar om ett samarbete mellan Music factory, Västra Götalandsregionen och Sparkbanksstiftelsen. Tanken är att Skarabaserade Music factory under några tillfällen ska ta sig till Stora Ekeberg för att spela musik tillsammans med nyanlända. Ambitionen är att det ska bli ett långvarigt samarbete där de som vill i fortsättningen ska komma till musikhuset i Skara.

– Vi har ett samhälle som behöver insatser av integration och där kan Sverige generellt bli mycket bättre. Dessutom är vi på Music factory i behov av influenser från andra länder, säger vd:n Leif Carlsson.

Varför är musik ett bra sätt att integrera på?

– Det finns få språk som är mer universella och mer behagliga att komma tillsammans runt än musikspråk, så det här tror jag kommer att fungera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista