Kommunhuset i Töreboda. Foto: Jakob Hanberger / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Töreboda är med i undersökningen för första gången sedan 2006. Foto: Jakob Hanberger / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Dags för invånarna att bedöma sina kommuner

1:08 min

Vad tycker Sveriges invånare om sina kommuner? Det vill Statistiska centralbyrån ha svar på i den medborgarundersökning som nu är igång över landet.

Kommunerna kan själva välja om de vill vara med eller inte, och från Skaraborg deltar Hjo, Götene, Grästorp och Töreboda. Töreboda är med för första gången sedan 2006.

– Sedan några år tillbaka har vi jobbat mer aktivt med hur kommuninvånarna upplever Töreboda, och det här är ett sätt att utveckla det arbetet. Tanken är också att vara med i undersökningen mer regelbundet framöver, säger Tommy Sandberg, kommunchef i Töreboda.

Medborgarundersökningen skickas ut två gånger varje år. Den här våren har 55 kommuner valt att delta, och där kommer mellan 600 och 1200 personer mellan 18 och 84 år att besvara cirka 80 frågor om hur det är att bo i kommunen.

– Det är viktigt för oss att se hur medborgarna ser på det jobb vi gör inom kommunen. Det ska bli väldigt intressant att se utfallet.

Resultaten kommer att skickas till kommunerna den 3 juni.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista