kanin
1 av 2
På två gårdar i Skaraborg så kommer personer kunna rehabilitera sig med hjälp av djur och natur. Foto: Nora Lorek/TT
Elisabeth G Wahlgren
2 av 2
Elisabeth G Wahlgren är ledare för projektet som i Skaraborg kommer heta Naturunderstödd rehabilitering. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Grön Rehab till Skaraborg

1:35 min

I projektet Grön Rehab kommer sjuka och sjukskrivna personer att kunna rehabilitera sig på en gård tillsammans med djur och natur.

Projektet kommer att kallas för Naturunderstödd rehabilitering i Skaraborg och är i rekryteringsfrasen då de precis har dragit igång. Elisabeth G Wahlgren kommer att vara projektledare och hon tror att djur och natur kan vara till stor hjälp i rehabilitering. 

– Man har sett att flera djur hjälper till med närhet och värme. Kommunikationen med djur kan också vara lättare än den vi har till människor, säger projektledaren Elisabeth G Wahlgren.

Projektet kommer starta med två gårdar i Skaraborg, där en kommer vara inriktad på trädgård och den andra på djur och lantbruk. Rehabiliteringen kommer att användas för att slussa tillbaka sjukskrivna personer in i arbete.

– Man får lära sig att slappna av och hitta tillbaka till sig själv, säger Elisabeth G Wahlgren.

Aktiviteterna på gården kan se annorlunda ut. Man kan bland annat vara med och så grönsaker men också helt vanliga avslappningsövningar. Alla arbetsmoment som rör en trådgård eller en lantbruksgård kan patienterna också göra.

Exempel på Grön Rehab finns redan i Sverige med goda resultat. Arbetet har visat goda uppföljningar då 90 procent av de som har gått tillbaka till sitt arbete efter en stressrelaterad sjukskrivning också har stannat kvar. I Alnarp i Skåne har Grön Rehab funnits sedan 2002 och nu har det spridit sig över hela landet. Och rehabilitering blandat med djur och natur tror Elisabeth G Wahlgren fungerar bra för personer som upplever mycket stress.

– Att med små steg börja komma tillbaka till sitt arbete långsamt och kunna fungera igen är en stor belöning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista