Motage nya Billingehus. Montage: Krook & Tjäder
En ny kongresshall (till vänster i bild) planeras där Alphyddan ligger i dag. Det finns också en vision om nya hotellrum i ett torn. Montage: Krook & Tjäder

Laglig satsning eller inte - experters åsikter går isär

1:31 min

Juridiska experter är oeniga om lagligheten i Skövde kommuns planerade affär med Hotel Billingehus.

Lars Bejstam är universitetslektor och docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet:

– Jag tycker inte man kan vara säker på att hela den här värderingen är laglig. 

Enligt honom är värderingen av det som kommunen vill köpa en avgörande fråga. Är badet, Blå hallen och marken runtomkring verkligen värd 45 miljoner kronor?

I fråga om affärens laglighet har Lars Bejstam en annan uppfattning än vad kollegan, professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin, tidigare gett uttryck för i ett yttrande som Skövde kommun beställt.

Olle Lundin tycker att affären uppfyller alla juridiska krav - men för Lars Bejstam är det långt ifrån självklart.

"Det är två olika saker som måste ses oberoende av varandra."

Att juridiska experter tycker olika bekräftar att det är ett unikt ärende som berör flera lagstiftningar:

– Dels ska man värdera om nyttan är proportionerlig utifrån det som satsas. Sedan måste man se att det inte innebär ett otillbörligt stöd till ett företag. Det är två olika saker som måste ses oberoende av varandra, menar han.

Skulle kommunfullmäktige i april ta beslut om affären kan den överklagas och prövas av förvaltningsrätten. Lars Bejstam har sin uppfattning när det gäller gränsen mellan det som är kommunalt och det som är privat verksamhet:

– Kommunen ska ju inte betala för att någon annan ska uppföra en kongresshall utan kommunen ska betala det som motsvarar värdet på det de får.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista