Ulla-Britt Hagström
Styrelseordförande för Skaraborgs sjukhus Ulla-Britt Hagström Foto: Reporter: Kristoffer Hilmersson
SJUKVÅRD

Skaraborgs sjukhus sparar in 40 miljoner

1:36 min

Skaraborgs sjukhus behöver spara 40 miljoner kronor och ser nu därför över ett sparpaket som kan innebära att medicinavdelningen i Mariestad läggs ned.

Nedläggningen kommer vara en del av paketet och spara nio miljoner kronor. Ulla-Britt Hagström är ordförande i Skaraborgs sjukhus styrelse och hon vet inte om fler avdelningar runt om i Skaraborg kommer drabbas.

– Det kan jag inte svara på idag. Vi kommer säkert behöva titta över alla våra sjukhus, säger Ulla-Britt Hagström.

Idag vet alltså inte styrelsen om fler avdelningar kommer kunna drabbas av sparpaketet, men de hoppas att de kan spara in flest pengar på billigare material och mediciner. 

Men den nya medicinavdelningen i Mariestad som renoverades och öppnade så sent som 2013 kommer troligtvis att läggas ned. Istället planerar styrelsen att öppna 8 extra platser i Skövde då de menar att platserna är för dyra i Mariestad. Detta eftersom närmare 80 procent av patienterna redan har gått via Skövde menar styrelsen.

Men man ifrågasätter långsiktigheten när avdelningen renoverades och nyöppnade för bara några år sedan är inget konstigt tycker ordförande Ulla-Britt Hagström.

– Tyvärr är det så att långsiktigheten inte är tillräcklig på varken riksdagsnivå eller landstingsnivå. Detta måste vi arbeta med och det tycker vi är jätteviktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista