En person är hos tandläkaren. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Folktandvården klarar trycket från asylsökande

1:35 min

Antalet asylsökande som behöver akut tandvård har ökat på Folktandvården i regionen. Men läget är inte lika ansträngt som på en del andra håll i landet.

Anders Ljungné, tandvårdschef i Västra Götaland, säger till P4 Skaraborg att Folktandvården i regionen 2014-2015 märkt en 70-procentig ökning av asylsökande.

2015 kom 9 052 nya, unika asylsökande som behövde akuttandvård. För 2014 var siffran 5 406.

Men sett till de 670 000 unika patienter som sökte sig till Folktandvården i regionen under förra året, är de asylsökande ingen stor grupp, menar Anders Ljungné.

Däremot har många av de asylsökande stora behov av tandvård och på en del håll i regionen leder detta till att övriga patienter kan få svårare att få tid för planerad vård.

På vissa mottagningar har man löst problemet med kvälls- och helgöppet, berättar Anders Ljungné.

Men så stora problem med väntetider som finns hos Folktandvården i till exempel Skåne är inget som märks i Västra Götaland, betonar han.

På de ställen där det är kö Folktandvården är bakomliggande orsaken snarare brist på tandhygienister och tandsköterskor än antalet asylsökande, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista