Sjukhus medicin vård
1 av 2
Sköterskorna på medicinavdelningen har gått ihop med en skrivelse till Skaraborgs sjukhus och dess styrelse. Foto: Matt York/TT
Mail
2 av 2
En del av brevet som sköterskorna har gått ihop och skrivit. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
SJUKVÅRD

Sköterskor från medicinavdelningen besvikna över nedläggningshotet

3:53 min

Personal på den nedläggningshotade medicinavdelningen i Mariestad har nu gått ihop med en skrivelse till Skaraborgs sjukhus styrelse.

Idag har vi kunnat berätta att Skaraborgs sjukhus behöver spara 40 miljoner kronor och planerar att lägga ned medicinavdelningen i Mariestad. Annelie Lövgren har jobbat på avdelningen i över 35 år och är en av de bakom skrivelsen.

– Vi känner att vi måste få göra våran röst hörd på något sätt. Vi tycker att det är tokigt att vi inte får vara kvar när det fungerar så väl, säger Annelie Lövgren.

– Patienterna är jättenöjda och säger oftast att de kommer till himmelriket när de kommer till oss för att det är sån skillnad att ligga här eller på en akut avdelning. Så vi känner oss jättebesvikna, fortsätter Annelie.

En del av sparpaketet som styrelsen filar på är alltså en nedläggning av medicinavdelningen i Mariestad för att spara in nio miljoner kronor. Men att kunna spara in så mycket pengar på en nedläggning av medicinavdelningen förstår inte Annelie Löfgren.

– De tycker att vi kostar för mycket och vi har svårt att förstå den ekvationen. De här patienterna behöver vårdas likadant i Skövde som Mariestad så vårddygnen kommer att kosta lika mycket.

Tanken bakom nedläggningen är att åtta platser extra ska öppnas i Skövde för att ta hand om de extra patienterna som kommer behöva läggas in där. Men att flytta ännu mer verksamhet till Skövde tycker inte Annelie Lövgren om.

– Jag tycker det är synd att allting ska vara i Skövde. Vi behövs i Mariestad också. Vi behöver känna att våra äldre medborgare ska känna sig trygga.

Och Anneli Lövgren tror också att det kan bli konsekvenser för både patienter och personal om det skulle bli en nedläggning. 

– Konsekvenserna blir att patienterna kommer bli oroliga. De känner en trygghet med vår avdelning. Sen så har fyra medarbetare slutat nu på grund av detta och det är fler som söker sig bort så man förlorar personal också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista