Mark Isitt älskar det strama Falköping

12 min

Medan stadsbyggnadschefen Erna Pezic vill värna om de gamla 1800-talsbyggnaderna går Mark Isitt och blir förälskad i den strama 50- och 60-tals arkitektur som präglar Falköping. Men det ena måste ju inte utesluta det andra.

Folke Molin, så heter stadsarkitekten som satt sitt tydliga avtryck på Falköping. Inte nog med att han själv ritat såväl Falköpings museum som brandstationen, han lät också sina kollegor från tiden som lärjunge hos Gunnar Asplund, arkitekten bakom bland annat Stockholmsutställnigen, rita flera andra hus i staden.

Och det är just dessa hus som vår arkitektkritiker Mark Isitt älskar så mycket.

– Jag håller på och blir Falköpingsförälskad, utbrister Mark Isitt.

Visst älskar han även det gamla Falköping och de 1800-talsbyggnader som den nuvarande stadsbyggnadschefen Erna Pezic så gärna vill bevara. Men det är den strama 60-talsarkitekturen som får Isitt att på riktigt njuta av Falbygden.

Som ett akropolis.

- Stadsteatern är som ett akropolis, menar Mark Isitt och blir inte förvånad över att även den byggnaden är signerad just Folke Molin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista