Polis undersöker den avspärrade butiken. Foto: Madelene Engstrand Andersson
Arkivbild från tidigare rån. Foto: SVERIGES RADIO

Många handelsanställda rånas med skjutvapen

1:10 min

Samtidigt som rånet mot urbutiken i Skövde inträffade så presenteras nya siffror från fackförbundet Handels. Rån mot butiker med skjutvapen blir allt vanligare.

– Det finns en stor rädsla för det här med rån. Det är inte så svårt att föreställa sig att få en pistol uppkörd i ansiktet när man är på sin arbetsplats. Jag ryser när jag tänker på det, säger Lena Åkesson som är ombudsman på Handelsanställdas förbund.

Butiksrånet i Skövde är långt från det enda om vi tittar över landet. Totalt anmäldes 74 butiksrån i mars jämfört med 64 stycken samma månad året innan. Ofta används också skjutvapen enligt Brottsförebyggande rådets statistik, som i Skövdefallet.

Trots övervakningskameror, lås och kontantfria butiker inträffar rånen. Det är svårt att se en totalösning, säger Lena Åkesson.

– Det måste bli svårare att få tag i skjutvapen än vad det är idag, och det gäller både riktiga vapen, paintball-pistoler och soft air guns.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista