Montage av bilder från Vara
1 av 19
Mark Isitt
Bilder från Vara
2 av 19
Blue Orange.
Bilder från Vara
3 av 19
Modell av planerna för Badhusparken.
Bilder från Vara
5 av 19
Kommunvapnet.
Bilder från Vara
6 av 19
Nordpolen.
Bilder från Vara
7 av 19
Plåtspektaklet på torget.
Bilder från Vara
8 av 19
Alléskolan.
Bilder från Vara
11 av 19
Sivans osthandel.
Bilder från Vara
12 av 19
Stationshuset.
Bilder från Vara
13 av 19
Allégatan.
Bilder från Vara
15 av 19
Olas Gränd.
Bilder från Vara
16 av 19
Lagerhuset ritat av Gunnar Asplund.
Bilder från Vara
17 av 19
Parkskolan.

Mark Isitt: Vara vill vara något mer

13 min

När Mark Isitt dyker upp i Vara stöter han inte bara på ett galet blått stationshus. Han möter också en park som ska förvandlas till en prinsesstårta, ett plåtspektakel och en rödmosig violinist i basker som helt vänt orten ryggen. 

Det finns de Varabor som anser att stationshuset blåa renovering är fasansfull. Att stationshuset förstörts och att det i stället skulle renoverats varsamt.

Mark Isitt håller inte med. Det där stationshuset var ändå redan förstört. Vid 1900-talets början var det ett hus med tinnar och torn och en enorm snickarglädje men sen förvandlades den till en trist putsad kåk.

Så varför inte doppa den i en färgpyts med blå färg, konstaterar Mark Isitt och slår samtidigt fast att det ändå kan vara riskabelt att ha en så galen station.

Håller Vara för förväntningarna

– Man får enormt höga förväntningar, håller orten för dom, frågar han sig. 

Och Mark Isitt hittar minsann ytterligare några riktigt fina pärlor i Vara. Parkskolan som tronar i epicentrum och ett plåtspektakel mitt i stan.

– Fräckt, säger han om Vara Sparköp.

Mark Isitt konstaterar att Vara vill vara något mer. Och kommunen är faktiskt den ledande kulturkommunen i Skaraborg. Här lägger man mycket pengar på kultur och just därför tycker Mark att det är ofattbart att konserthuset ligger där det ligger.

– Dessutom vänder det baksidan mot stan, med soptunnor, cykelparkering och rökruta för personalen, säger Mark Isitt och suckar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista