Lars Johansson, polisen, och åklagare Lars-Göran Wennerholm på presskonferensen då åtalet presenterades
Lars Johansson, polisen, och åklagare Lars-Göran Wennerholm på presskonferensen då åtalet presenterades. Foto: Jonas Partheen / Sveriges Radio

Kritiken mot Lisa Holm-utredning tillbakavisas

Polisen som lett utredningen: Det här är ingen ihopblandning
2:45 min

Advokat Björn Hurtig riktar allvarlig kritik mot polisen och menar att beslagtaget material förväxlats. Så är det inte, menar polisens utredare om uppgiften som försvaret lagt fram till Högsta domstolen. 

När Nerijus Bilevicius nu överklagat sin livstidsdom till Högsta domstolen menar advokaten bland annat att polisen förväxlat två datorer som undersökts. Poliskommissarie Lars Johansson anser att advokaten är fel ute:

– Jag tar ganska lugnt på den uppgiften för så är det inte, säger han till P4 Skaraborg. 

Det handlar om den morddömdes dator och den yngre broderns dator som polisens IT-tekniker granskat. Försvarsadvokaten menar att dessa förväxlats. Det skulle i så fall innebära att Nerijus Bilevicius dator varit igång vid tiden för mordet, och att den yngre broderns dator inte varit det. Men då faller också uppgiften som den morddömde själv lämnat - att han pratat med sin mamma i Litauen på Skype klockan 19:35 samma kväll. 

 – Skulle det vara så som advokaten påstår så är det ju den yngre brodern som pratat med mamman och det säger ju inte mamman, det blir väldigt snurrigt.

- Men det här är ingen ihopblandning av datorer, slår kriminalkommissarien fast.

Men var kommer uppgiften ifrån? Ni har ju ändå haft en mailkonversation med försvaret de sista dagarna om datorerna, har det skett ett misstag där?

– Ja,  det var ett misstag när han ställde ett antal frågor och våra tekniker svarade och råkade blanda ihop ett svar som de rättade till sen. Det har advokaten tydligen gjort ett stort nummer av här.

Advokaten riktar även kritik mot att polisen och Nationellt Forensiskt Centrum, NFC,  inte undersökt hårstrån som hittats på Lisa Holms underkläder. Enligt Johansson är fynden så små att de inte kunnat undersökas med den standardmetod NFC använder.

Att det hittats djurhår på underkläderna har inte kommit till hans kännedom förrän nu:

– Det är ingen uppgift vi fått från NFC utan det har tydligen advokaten hittat när han gått igenom deras arbetsblad. Men det är inget konstigt att det hittats djurhår eftersom hon vistats i ett utrymme där man slaktat djur.

Kan ni kontrollera detta nu i efterhand om domstolen begär det?

– Det är möjligt att NFC har kvar de proverna, men det får vi undersöka med NFC. 

– Visst kan man hitta saker som vi borde göra, om man penetrerar en så här omfattande utredning minutiöst. Men man ska vara medveten om att vi jobbat under tidspress och vi tycker att vi gjort det vi skulle, säger Lars Johansson. 

Vad tror du om chanserna att Högsta domstolen beviljar prövning?

– Jag tror inte de tar upp detta utifrån det här. Men vi ska naturligtvis studera materialet och om domstolen anser att Riksåklagaren ska yttra sig, då får vi bemöta en del av de här punkterna som kommit in.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".