Skidolycka. Foto: Line Løkken, politiet i Ottadalen, Norge.
Räddningsarbetet försvårades av det dåliga vädret. Foto: Line Løkken, politiet i Ottadalen, Norge

Lidköpingsbor svårt skadade i skidolycka

Polis Arne Gunstad: Det är brant och svårtillgängligt
2:38 min

Två personer från Lidköping vårdas med allvarliga skador efter en skidolycka i norska fjällen. Olyckan inträffade på fjället Loftet i området Jotunheimen.

Det var under måndagen som sällskapet, bestående av tre personer, var ute och åkte skidor på fjället Loftet i Jotunheimen. Av okänd anledning så körde två av männen - som är hemmahörande i Lidköping - ner för ett stup och föll 30 meter. Den tredje personen körde bakom och lyckades stanna.

Det var varierande väderförhållanden i området och dålig sikt vilket kan ha gjort att männen åkte vilse när de var på väg hem från en skidtur på fjället. 

– De kan ha blivit dåligt väder och de fick problem med att navigera, säger Arne Gunstad, vid polisen i Gudbrandsdalen. 

Räddningsarbetet var krävande och tog tid. Larmet kom till polisen halv tre på eftermiddagen. Två helikoptrar och flera representanter från alpina räddningsgruppen som är specialtränade för sådana här uppdrag fick till slut landat en helikopter i närheten av de skadade männen. 

– Det var dåligt väder och brant där vilket gjorde det svårt för helikoptern att landa, enligt Arne Gunstad. 

Insatsen tog nästan fem timmar. 

– Klockan 18.50 fick vi bekräftat att de båda männen hade tagits ned från fjället. 

Männen fördes till St Olavs Hospital i Trondheim där de nu vårdas.

Enligt sjukhuset vårdas en av männen för mycket allvarliga skador och läget är kritiskt. För den andre mannen med svåra skador är läget dock stabilt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".