Erik Nord
Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Foto: Frida Winter/TT
P4 granskar SOG i Karlsborg

Hemligt förband får polismans befogenheter

1:18 min

Soldater i det hemliga förbandet SOG (Särskilda operationsgruppen) har numera polismans befogenhet. Politiker ser stora fördelar: – Jag tänker på kravallerna i Göteborg, där hade vi kunnat gjort en hel  del mycket bättre om vi haft den här möjligheten, menar Åsa Lindestam, (S) vice ordförande i försvarsutskottet.

Enligt chefen för polisens taktiska råd genomförs utbildningen bland annat för specialförbanden under våren och hösten.

Det betyder att polisen kan använda sig av dem om det behövs vid terrorattentat eller andra större händelser där polisen inte räcker till.
Socialdemokraten Åsa Lindestam är vice ordförande i försvarsutskottet. Hon tycker det är bra.

"Tror inte de har den utbildning som krävs"

– Jag tänker på kravallerna i Göteborg till exempel. Där hade SOG kunnat vara en del. Jag hoppas folk har förtroende för våra soldater, och jag vet att de är tränade för de här svåra situationerna, säger hon.

Erik Nord är chef för polisområde Storgöteborg. Han tror inte att operatörer från SOG hade kunnat göra någon nytta i Göteborgskravallerna:

– Det tror inte jag, jag tror inte de har den utbildning som krävs för att hantera svårare ordningsstörningar. 

– Den provokation som uppstår i situationen som är vanlig för poliser men där även vi som poliser har svårt att hantera alla provokationer, jag tror inte att man tränar för det på samma sätt på andra håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista