Anders Ekström
1 av 2
Anders Ekström på Migrationsverket är hoppfull om boenden i regionen till de kvarvarande på Ekuddens Camping. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
Flyktingar Mohammad Bashir från Syrien, Mohammad Mogadam från Iran och bröderna Farid och Foad Hardan.
2 av 2
Flyktingarna (från vänster) Mohammad Bashir från Syrien, Mohammad Mogadam från Iran och bröderna Farid och Foad Hardan. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Flyktingar lämnar tillfälliga boenden

Foad Hardan: Det är lite jobbigt för vi vet inte när eller vart.
3:45 min

Säsongsboenden för flyktingar på campingar upphör när sommaren närmar sig för den ordinarie verksamheten. I Skaraborg har de flesta redan flyttat.

Flyktingarna måste därför flytta, men avvecklingen har gått bra organisationsmässigt.

Avvecklingen av boendena i Skaraborg är nästan klara då det bara är Ekuddens camping i Mariestad som det fortfarande bor flyktingar. Anders Ekström är Enhetschef på Migrationsverket i Mariestad och han tycker att avvecklingen har gått bra.

– Jag tycker det har gått bra överlag. Vissa tycker att det har varit jobbigt att flytta men när vi ser resultatet så har det varit över förväntan, säger Anders Ekström.

Totalt har det handlat om runt 400 flyktingar som har bott på temporära boenden som Hökensås camping till exempel. Så kallade evakueringsboenden och säsongsboenden har funnits på fem olika platser i Skaraborg och det är bara Ekuddens camping i Mariestad som är kvar att avvecklas.

Men även om de tidigare avvecklingarna har gått bra organisationsmässigt så tycker flyktingarna som bor där att det är jobbigt att behöva flytta. Mohammad Bashir är 18 år från Syrien och har varit i Sverige i fem månader. Han studerar just nu på Vadsbogymnasiet i Mariestad och skulle gärna vilja stanna kvar.

– Jag gillar Mariestad och vill gärna stanna kvar. Men jag ska flytta snart och jag vet inte vart, säger Mohammad Bashir.

Även Foad Hardan från Iran som bor i en campingstuga på Ekuddens camping tillsammans med sin bror och kompis tycker att det ska bli jobbigt att flytta.

– Vi vet inte vart eller när. De kan komma och bara säga att vi ska samla ihop våra saker och åka någonstans. Men Sverige gjorde det bästa för oss när vi fick komma hit, säger Foad Hardan.

Men Anders Ekström är hoppfull om att man ska kunna lösa boende för alla flyktingar inom regionen.

– Det är vår ambition och till största delen är jag övertygad om att vi kommer att klara det också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".