Koranen.
Koranen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

"Man måste kunna kritisera alla religioner"

"Det är så polariserat"
1:20 min

Det debattklimat som idag präglar Sverige gör att det är svårt att prata om islam utan att hamna i något av lägren som är för eller emot. Det anser religionsvetaren Robert Johansson, som i går kväll ledde ett samtal i Götene om islam och möten mellan kulturer.

– Det är så polariserat idag. Det finns två läger, på den ena sidan finns de som menar att så fort de säger något blir kallade för islamofober. Man måste kunna kritisera alla religioner och negativa kulturella inslag utan att kallas för islamofob, det är jätteviktigt, tycker Robert Johansson.

Det riksbekanta ärendet med miljöpartisten som inte ville skaka hand med en kvinna har utnyttjats av båda sidor i denna pågående polariserade debatt.
Robert Johansson tycker att man borde prata mer om personligt ansvar - och om att inte dra alla över en kam:

– Om man inte vill ta någon i hand måste man inse att det får konsekvenser, att det kostar att göra på det sättet. Samtidigt ska man komma ihåg att långt ifrån alla muslimer ställer upp på tanken att vägra skaka hand, det är viktigt att också prata om det, anser Robert Johansson.

Han har inga riktigt bra recept på hur gapet ska kunna minskas mellan de som befinner sig på ytterkanterna:

– Ärligt talat är det svårt, tror jag. Men ett sätt är att skapa ett debattklimat som är tillåtande men också konstruktivt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".