Susana Pilar Delahante Matienzo lägger en kopparplåt på tryckpressen. Daniel Wilhelmsson och Raine Falkås tittar på.
1 av 5
Susana Pilar Delahante Matienzo lägger plåten på tryckpressen, medan Daniel Wilhelmsson och Raine Falkås tittar på. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Marianne Förars och Maria Segerström torkar av plåtar.
2 av 5
Marianne Förars och Maria Segerström torkar av färg från plåtarna innan tryckning. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Marianne Förars visar en av bilderna.
3 av 5
Marianne Förars visar en av bilderna som ska bli en affisch. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Mats Svensson och Gun-Britt Larsson tittar på ett screentryck.
4 av 5
Mats Svensson och Gun-Britt Larsson jobbar med en kombination av torrnål och screentryck. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Sigrid Wallskog och Daniel Wilhelmsson visar sin affisch.
5 av 5
Sigrid Wallskog och Daniel Wilhelmsson visar affischen de jobbar med på temat "tillit". Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Workshop i affischtryck med kubansk konstnär

"Det är en helt annan kultur"
1:43 min

Skövde gästas just nu av den kubanska konstnären Susana Pilar Delahante Matienzo, som inledde sin månad som residenskonstnär med en workshop i affischkonst.

Workshopen, som avslutades igår, hölls i Skaraborgs konstgrafiska verkstad, där de deltagande konstnärerna jobbade i grupper med affischer på temat "tillit".

Susana Pilar Delahante Matienzo kommer att vara residentskonstnär i Skövde i en månad via konstmuseets och kulturhusets residenceprogram "AiR Skövde", med ekonomiskt stöd från regionen.

– För mig betyder detta en dörr till norra Europa, som är okänt för mig sedan tidigare. säger Susana, som har stor erfarenhet av att ställa ut både nationellt och internationellt, men inte har jobbat med affischtryck tidigare. 

Två av deltagarna i workshopen var konstnärerna Daniel Wilhelmsson från Falköping och Sigrid Wallskog från Skövde. 

– Det blir intressantare när man får med kulturskillnaderna och kan diskutera från två perspektiv. När man sitter en från Falköping och en från Skövde är det inte riktigt lika tydliga kulturskillnader, säger Daniel Wilhelmsson och skratta.

– Hon har ju växt upp under andra förhållanden. Samtalet har varit underbart, säger Sigrid Wallskog.

Att få samarbeta med en internationell konstnär är värdefullt, konstaterar Mats Svensson, som är ordförande för Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

– Det betyder mycket. Det är en helt annan kultur, och även konstverksamheten fungerar på ett annat sätt, säger han.

Även i år har drygt en halv miljon kronor i satsningen på konstresidens fördelats mellan fem aktörer. 100 000 kronor tilldelas Skövde konstmuseum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".