Carolin framför sitt torp som saknar dörrar och fönster till glasverandan
1 av 2
Carolin framför sitt torp som förlorat sin själ som hon beskriver det. Foto: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Så här såg fönster och dörrar ut innan stölden.
2 av 2
Så här såg fönster och dörrar ut innan stölden. Foto: PRIVAT

Torpets unika dörrar och fönster stals

"Nu när det är borta är det jättetragiskt"
1:42 min

När Carolin Andersson och hennes familj kom till sommarstället i Hangelösa utanför Götene fick de en chock. Deras 100-åriga torp saknade fönster och dörrar till glasverandan.

Carolin Andersson möter mig på grusgången framför familjens gula torp. Solen skiner genom körsbärsträden. Vi tittar mot glasverandan där det en gång suttit sex stycken vita fönster och två pardörrar. Här är nu stora träskivor av pressat virke uppspikade istället. 

– Det är snart ett år sedan vi kom hit och tittade första gången. Då var körsbärsträden i full blom och så verandan här då. Det var det vi föll för med en gång. Det här gamla, unika. Nu när det är borta är det jättetragiskt, säger hon. 

För att återfå samma klassiska stil på fönster och dörrar krävs specialkunskap hos snickare. En kostnad av tillverkning i gammal stil kan kosta upp mot 120 000 kronor.

Carolin Andersson är inte ensam om det här. Förra året rapporterades flera liknande fall i Kalmartrakten men hon vet att det även drabbat en husägare i Grästorp.

Tror du att ni kan få tillbaka samma känsla som ni hade innan det här hände?

– Nej, tyvärr tror jag inte det.

Stölden är polisanmäld. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".