Daniel Norlander, tf myndighetschef för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Daniel Norlander, tf myndighetschef för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Foto: Henrik Wallenius / Sveriges Radio / Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism
HÖGEREXTREMISMEN I SKARABORG

Bakläxa för flera kommuner

"Det är väldigt viktigt att kommunerna har en ordentlig omvärldsbevakning"
1:28 min

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Daniel Norlander, är delvis kritisk mot att flera kommuner i Skaraborg tycks vara ovetande om NMR:s aktiviteter.

Just nu satsar alla kommuner i Skaraborg på att ta fram handlingsplaner för att kartlägga och fånga upp personer inom extrema rörelser.

Myndigheten Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism leder ett arbete där landets kommuner bland annat ska ta fram handlingsplaner för kartlägga och fånga upp personer inom extrema rörelser. Som vi tidigare berättat har flera kommuner i Skaraborg rapporterat till myndigheten att de inte har några våldsbejakande individer eller grupper - trots att verkligheten är en annan.

Så här reagerar Daniel Norlander, tillförordnad chef för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, på detta.

– Vi har väl sagt att det är väldigt viktigt att kommunerna har en ordentlig omvärldsbevakning och att man har koll på sin lägesbild, säger Norlander.

Han menar att problemet kan ligga i kommunikationen mellan kommunerna och polisen.

– Jag vet att polisen i Skaraborg har väldigt bra koll, framförallt på den högerextrema miljön.

– Det kan också vara så att polisen har delgivit en bild till kommunerna, men att kommunerna inte riktigt vet hur man ska hantera den informationen, säger Daniel Norlander. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".