Charlotte Sparring
Hudläkaren Charlotte Sparring vid Skaraborgs sjukhus i Skövde, råder att man bör välja skuggan emellanåt vid varma dagar. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio

Stor ökning av hudcancerpatienter i Skaraborg

Hudläkare: Vi har inte den hudtypen som lämpar sig för chockbrännorna
1:46 min

I Skaraborg har antalet patienter med hudcancerformen malignt melanom, ökat med 30 procent mellan åren 2010 och 2015.

– Svenskarna är de i Europa som solar mest. Vi ligger även i topp tillsammans med de andra nordiska länderna och Schweiz vad gäller förekomst av malignt melanom i befolkningen. Vi har inte den hudtypen som lämpar sig för de här chockbrännorna som man får när man reser ner mot medelhavet med ljus hy. Det säger Charlotte Sparring vid hudkliniken på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

I Sverige har antalet patienter som årligen drabbas av hudcancerformen malignt melanom, från 60-talet ökat från 250 stycken till 3750 stycken idag.

På Skaraborgs Sjukhus har sen 2008 satsat extra på just vården för patienter med hudcancerformen malignt melanom i hur man ska göra behandlingen mer effektiv för patienterna.

Några positiva effekter av satningen är att bland annat väntetiderna för patienterna idag har kortats ner och att man infört en ny typ av hudcancermottagning. Som gör att man idag kan gå in med en behandling i ett mycket tidigare skede.

– Vi är också mycket mer uppmärksamma på födelsemärken och prickar som förändras, för det gäller att söka i tid. Då har du större chans att kunna botas vid en operation, avslutar Charlotte Sparring.

Charlottes tips på hur du bäst skyddar dig från solens strålar:

Använd ditt sunda förnuft
Solhatt
Kläder
Uppsök skugga
Hjälp varandra att kolla prickar och födelsemärken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".