Karin Wångdahl
Projektledaren i Grästorp Karin Wångdahl på Ambjörnsgården. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Ambjörnsgården deltar i EU-projekt

"Vi vill hitta ett förhållande till alla där alla inkluderas"
2:18 min

Reggio Emilia-inspirerade förskolan Ambjörnsgården i Grästorp har kommit med i EU-projektet "Tillsammans blir vi" vilket innebär 300 000 kronor till skolan.

Med pengarna kommer skolan att utveckla den Reggio Emilia-inspirerade skola som de redan nu driver.

– Vi har olika kunskapsbaser och med det här fokuserade projektet så tror jag att vi som arbetslag kommer bli väldigt enade, säger Karin Wångdahl som är projektledare.

Karin tror också att projektet kommer driva skolan framåt i sin utveckling men också skapa en större arbetsglädje. Men anledningen till att de ville gå med i projektet var för att bli bättre på att på att inkludera barnens åsikter i uppföljningar och utvärderingar.

– Vi kände att vi hade svårt att få med barnens dialog i våra uppföljningar. Vi vill hitta ett förhållande till alla där alla inkluderas, säger Karin Wångdahl.

Ambjörnsgården är en Reggio Emilia-inspirerad förskola vilket innebär att de jobbar med en filosofi som ser barnet som det kompetenta barnet. De jobbar med miljö som en tredje pedagog och vill att barnen ska få känna att de är en demokrati och kunna föra en dialog med varandra.

Fantastiskt! Både för skolan och att lilla Grästorp får vara med om något såhär stort.

Med det nya EU-Projektet så kommer pedagogerna att åka till Italien på föreläsningar och även bjuda in föreläsare till Grästorp för att utveckla arbetet med Reggio Emilia. Och Karin Wångdahl hoppas nu att fler i kommunen kommer ta efter Ambjörnsgården.

– Det är en fantastisk möjlighet och jag hoppas att fler i vår kommun kan hitta ämnen som de vill fördjupa sig kring och söka sådana här projekt överallt. Det berikar och vi utvecklas!

Karin Wångdahl tycker att projektet inte bara är en vinst för skolan, utan för hela Grästorp.

– Vi ska försöka dela med oss så mycket vi kan av det vi lär oss till andra förskolor och andra intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".