Det är nu bekräftat att Egzon Llapashtica hade dopat sig.
Det är nu bekräftat att Egzon Llapashtica hade dopat sig. Foto: Ingvar Karmhed/ TT. Arkivbild.

Lidköpingsspelare fälld för dopning

Det står nu klart att Egzon Llapashtica i Lidköpings FK kommer att befinnas skyldig för att ha dopat sig. Provsvaret visade sig som väntat vara positivt.

Det var för cirka en månad sen som Egzon Llapashtica testades efter segermatchen mot Kumla i division 2 norra Götaland.

Efter testet så erkände han för klubben att han tagit en form av viktminskningstabletter som innehöll substanser som finns med på Wadas lista över förbjudna preparat.

Föreningen agerade då direkt genom att stänga av sin anfallare i väntan på utredning.

Llapashtica själv var öppen om att var misstänkt för dopning och skrev om händelsen på sitt twitterkonto.

Bland annat skrev han:

Folk som känner mig vet att jag aldrig skulle ta dopa mig för att få en fördel inom fotbollen utan jag vill rasa i vikt för mitt egna mående i utseendemässigt form.

Nu kom alltså svaret på provet och det var positivt. Något som NLT var först att berätta om.

– Vi hade en föraning om att det skulle vara positivt så att vi hade redan fattat vårt beslut när vi stängde av spelaren, säger Michael Kaufmann som är ordförande i Lidköpings FK:s herrsektion.

Nu kommer dopingnämnden på Riksidrottsförbundet bestämma vad för straff Llapashtica kommer att få men oavsett vad de kommer fram till så står det klart att han spelat sin sista match i Lidköpings FK.

Enligt Michael Kaufmann så var det en nedstämd Llapashtica som fick ta emot beskedet att provet var positivt.

Han är klart ångerfull och besviken men hävdar sin oskuld att det här har skett i missförstånd och att han fått i sig det i ett preparat som han inte kände till fanns med på listan.

Vad betyder det här för er som klubb?

– Det skapar ju oro i laget. Det får man säga att det har gjort. Sen kan jag tycka att med den policyn vi har så är det rätt så klart hur vi ska agera i de här frågorna och det känns rätt bra att ha en sån policy att luta sig tillbaka på.

Vi har sökt Egzon Llapashtica för en kommentar men utan resultat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".