Skog och telemast som har brutits
200 meter avbruten mast. Foto: Joakim Eriksson.
HÄGLAREDSMASTEN

Tekniska undersökningen klar - säkrade spår

"Misstankarna om sabotage har stärkts"
1:31 min

Polisen kan slå fast att det var sabotage mot radio och tv-masten utanför Borås. Detta efter att den tekniska undersökningen är klar.

Enligt Jenny Widén, polisens presstalesperson i Göteborg är den tekniska undersökningen av platsen klar.

– Misstankarna om sabotage har stärkts och vi har även säkrat spår.

Polisen har ännu inga misstänkta. Den grupp ungdomar som har lagt ut en film på nätet där de klättrar på masten är avförda från utredningen. 

Mastägaren Teracom kommer inte tillräckligt nära masten på grund av rasrisken under tisdagen kommer man att inspektera masten med helikopter under tisdagen.

– Då behöver man inspektera skadorna och se vad som behöver göras för att den ska bli stabil igen, säger Teracoms talesperson Marcus Hartmann. 

P4 Sjuhärads sändningar ligger fortfarande nere men P4 Göteborg kan höras via en reservmast. Men Teracom vet inte när man kommer att kunna höra P4 Sjuhärad igen. 

– De 200 meter som har fallit ligger ute i skogen och det är totalt en 130 meter som står kvar men vi vet ju inte hur stabil den är. I första hand ska vi få upp den tillfälliga lösningen för att så fort som möjligt få ut sändningarna. Sen får vi ta ställning till hur vi ska göra med den stora höga masten, säger Marcus Hartmann, talesperson på Teracom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".