deprimerad barn psyk
Pojken på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

15-åring från Skara placerades på familjehem med stora brister

Socialchef: Vi är skyldiga att göra en utredning, och det har vi inte gjort
1:40 min

En femtonårig pojke från Skara blev omhändertagen efter att ha utsatts för våld av sin mamma. Han blev då placerad på ett familjehem i Kungsbacka där misshandeln fortsatte. Man hittade också vapen och sprängmedel på hemmet.

Misshandeln fortsatte av en annan pojke på hemmet som även hotade pojken från Skara. Vapnen och sprängmedlen hittades efter att pojken larmat och en husrannsakan gjorts, det har tidningen Norra Halland avslöjat.

Lena Bjugård Bränfeldt som är socialchef på Skara kommun är mycket kritisk i hur de har agerat i utplaceringen av pojken.

– Om vi omhändertar ett barn som far illa och placerar det på ett ställe där vården inte är tillräckligt säker, så är det alldeles förfärligt, säger hon. 

Det var i september i fjol som femtonåringen tillsamman med en annan pojke som också bodde på hemmet kontaktade polisen. För polisen berättade de att det fanns vapen på familjehemmet och att en äldre pojke upprepade gånger hade hotat och slagit dem.

Pojkarnas vittnesmål fick polisen att göra en husransakan mot hemmet, och förutom att huset då var mycket stökigt och smutsigt, hittade polisen sprängmedel och flera vapen. Efter husransakan flyttades de två yngre pojkarna omedelbart från hemmet.

Lena Bjugård Bränfeldt menar att felet de gjorde från kommunen var att placera pojken utan att själva ha utrett hemmet.

– En sak som vi brast i var att vi inte gjorde någon egen utredning på det här familjehemmet, och det är vi skyldiga att göra.

Varför gjordes inte en sådan utredning?

– Det kom väldigt många flyktingbarn till Skara då, och väldigt mycket av våra resurser gick åt att utreda de familjehem som de barnen skulle ha, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".