Vårdföretag bakom kritiserat familjehem tycker inte att de brustit

"På det stora hela har det varit bra hanterat av våra konsulenter"
1:48 min

Igår berättade vi om en 15-årig pojke som placerades på ett familjehem i Kungsbacka där polisen vid en husrannsakan upptäckte stora missförhållanden. Det berörda familjehemmet är förmedlat via vårdföretaget Aleris Nåjden, men de anser inte att de har gjort några stora fel i sitt arbete.

- I förbindelse med de episoder som varit har vi gjort en händelserapport och gått igenom allt. Några saker har vi kunnat göra förbättringar på men i det stora hela tycker jag att det här har varit bra hanterat av våra konsulenter, säger Erik Sandoy som är divisionschef på Aleris omsorg AB.

Det var polisen som efter husrannsakan larmade socialen om situationen på familjehemmet. De reagerade starkt på hur smutsigt och stökigt hemmet var och dessutom startades en utredning mot en äldre pojke om vapenbrott och misshandel mot två av de yngre pojkarna som bodde där. Det här avslöjade tidningen Norra Halland.

Aleris Nåjden har sedan de tog över ansvaret för familjehemmet 2012 haft medarbetare som besökt hemmet varje vecka. Trots det har missförhållandena i hemmet fått fortgå i flera månader.

Enligt en händelserapport som Skara kommun upprättat om fallet med den 15-åriga pojken har kommunen kontaktat Aleris Nåjden i maj och påpekat att hemmet var smutsigt, till svar fick dom att det var tillräckligt rent.

Vi har pratat med en av poliserna som var med i husrannsakan, och han säger att det är något av det värsta han sett i sitt yrkesliv, är det här en plats för tonåringar?

- Det kan skilja sig hur saker ser ut och hur de är. Det som är viktigt att ha som utgångspunkt är om det här är ett hem som är menat att ha omsorg och ge behandling för barn och unga. Utifrån det vi har sett och de erfarenheter vi gjort tidigare så ser vi att det här har varit ett mycket erfaret och gott familjehem, säger Erik Sandoy.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".