Vilgot Hange och hans klass byter klassföreståndare minst en gång per år.
Vilgot Hange och hans klass byter klassföreståndare minst en gång per år. Foto: Tomas Ek
LÄRARBRISTEN I SKARABORG

Vilgot byter klasslärare minst en gång per år

"Det blir mycket som vi inte hinner göra klart"
1:32 min

Det är hög personalomsättning bland lärare i Skaraborgs kommuner. Nästan var fjärde lärare har bytt arbetsplats de senaste två åren. Det visar en kartläggning som P4 Skaraborg gjort. Vilgot är en av många elever som drabbas.

Vilgot Hange, som går i fyran i en skola i Mariestad, har bytt klassföreståndare mer än gång per år.

– Det är ganska jobbigt eftersom det är många saker som inte blir klara. Det blir mycket vi börjar på, men inte hinner göra klart, säger Vilgot.

P4 Skaraborg har gjort en kartläggning av hur personalomsättningen bland lärare med fast anställning ser ut. Kommunernas svar visar att på de flesta håll så har mer än var femte fastanställd lärare antingen slutat eller nyanställts de senaste två åren.
Om man också räknar in lärare med visstidsanställningar så blir siffran betydligt högre.  Det märks i kommuner som Mariestad, Gullspång och Skara.

Vilgot som går i fyran på en skola i Mariestad tycker att det blir lite rörigt. Hans förälder Dominique oroas över bristen på kontinuitet:

"Jag tror det är svårt att sätta betyg"

– I trean skulle vi få veta mer om de nationella proven. Men sedan blev det en ny lärare, och då visste inte den läraren något om det. Så då fick vi inte veta exakt hur de låg till.

Om den här omsättningen på lärare fortsätter under resten av Vilgots tid i skolan kommer det att få konsekvenser för kvalitén på undervisningen, befarar hon.

– Jag tror det är svårt för lärarna att sätta betyg och även bedöma barnen. Lärarna är ambitiösa och startar projekt men sen är det som sagt svårt att avsluta och då vet man inte hur det gått för just det barnet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".