Tau Pettersson, vice vd Stunlock Studios
1 av 2
Tau Pettersson, vice vd Stunlock Studios. Foto: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Jenny Brusk, lektor i datavetenskap
2 av 2
Jenny Brusk, lektor i datavetenskap, på Högskolan i Skövde. Foto: CHRISTOPHER JOHANSSON / SVERIGES RADIO
SPELSKAPARNA

Fler tjejer väljer att göra dataspel

"Det blir fler kvinnor som är förebilder"
1:39 min

Senaste siffrorna från Dataspelsbranschen visar att det skett en ökning av kvinnor med 39 procent i spelbranschen.

I rapporten från 2015 ses en ökning av kvinnor inom industrin. Tau Pettersson har varit aktiv spelutvecklare i sex år och är vice vd för bolaget Stunlock Studios i Skövde.

– Frågan är mycket mer uppmärksammad nu. Det är en väldigt het fråga och Sverige ligger väldigt långt fram, säger hon till P4 Skaraborg.

Den förändring som Tau Pettersson märkt av syns också i siffror och på dataspelsutbildningen i Skövde där Jenny Brusk är lektor i datavetenskap. Hon har kämpat med frågan i många år och sen 2011 drivit projektet DONNA som ska leda till en jämnare fördelning bland män och kvinnor på utbildningar och i företag.

– Så det har ju varit superlyckat. När vi startade 2011 var andelen registrerade tjejer 8 procent och nu förra hösten 19 procent. Så det har ju gått upp rätt ordentligt.

Om fler tjejer också söker sig till branschen förändras den också till det bättre säger Tau Pettersson.

– Vi får inte få så stereotypiska spel i många fall. Att det inte blir sådan sexualisering av kvinnor, det blir fler kvinnor som är förebilder. Hjältar som är kvinnor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".