Traumarum på Näl. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Näl: Operationssalar öppnas på måndag

De operationssalar som stängdes i samband med att ett 20-tal anställda fick andningsbesvär i tisdags, kommer att öppnas igen på måndag. Det trots att orsaken till problemen fortfarande är okänd.

Det var i tisdags som ett 20-tal anställda på operationsavdelningen fick andningsbesvär och andra problem med luftvägarna. Åtta operationssalar stängdes, planerade operationer ställdes in och sjukhusledningen gick upp i så kallat stabsläge. 

Nu har sjukvården beslutat att operationssalarna ska öppnas igen på måndag. Det här trots att svaret på frågan varför personalen drabbades av andningsproblem fortfarande är obesvarad.

– Vi har full förståelse för den berättigade oro som personalen på operationsavdelningen känner, säger Lars Wiklund, sjukhusdirektör i NU-sjukvården, i ett pressmeddelande. 

Västfastigheter har tagit flera prover och enligt dessa ska det inte finnas några skadliga ämnen eller partiklar i lokalerna.

– Vi bedömer att lokalerna från nästa vecka anses som säkra, säger Lars Wiklund. 

Trots detta behåller NU-sjukvården tills vidare den förhöjda beredskapsnivån man haft de senaste dagarna.  Personal från Västfastigheter kommer också att "finnas tillgänglig för att snabbt kunna utföra åtgärder och genomföra analyser", heter det i ett pressmeddelande. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".